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FILE NO. S-1213

COMPATIBILITY OF OFFICES:
Committeeman of a Political
Party and Commissioner On a
Merit Commission For Deputy
Sheriffs

Honorable Robert J. Renkes
State's Attorney
whiteside County

- Courthouse

Morrison, Illinois [ §

Dear Mr. Renkes:

I hg ; ette herein you inquire as follows:

ct committeeman of a local

ty, who is an ex-officio member
¥'s central committee, serve as
ommissibnkr on a merit commission for
Affs organized under Chapter 34,
9.1, Illinois Revised Statutes?”

It is my opinion that a committeeman of a political party

may serve as a commissioner on a merit commission for deputy

sheriffs.
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Section 58.1 of "AN ACT to revise the law in
relation to counties" (Ill. Rev. Stat. 1975, ch. 34, par. 859.1),
which authorizes the creation of the commission in question,
provides in pertinent part as follows:

"The county board in any county having a
population of less than 1,000,000 may, by ordinance,
provide for all deputies other than special deputies,
and all jail officers * * * employed on a full
time basis in the office of Sheriff to be appointed,
‘promoted, disciplined and discharged pursuant to
recognized merit principles of public employment
and for such employees to be compensated according
to a standard pay plan approved by the board.

Such ordinance shall provide for the appointment of
a Merit Commission consisting of 3 or 5 members
appointed by the county sheriff and approved by
the county board. * * * In a 3 man Commission, no
more than 2 of the members appointed may be from
the same political party. In a 5 man Commission,
no more than 3 members may be affiliated with the
same political party. Such Commission shall
promulgate rules, regulations and procedures for
the operation of the merit system and administer
the merit system. * * ¥

'In the conduct of hearings, each member of the
Commission shall have power to administer oaths and
affirmations, and the Commission shall have power
to secure by its subpoena both the attendance and
testimony of witnesses and the production of books

and papers relevant to the hearing.
* % % "

Nothing in the language of section 58.1 prohibits service
on the commission by a committeeman of a political party.

Furthermore, no other statutory or constitutional provision
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specifically prohibits a person from serving simultaneously
as a committeeman of a political party and a commissioner
on a merit commission for deputy sheriffs.

| The common law doctrine of compatibility of offices
applies only in situations where both positions in question
aré public offices. See Attorney General opinion No. S-987.
v(1975 I1l. Att'y. Gen. Op. 278.) Because the Supreme Court of
Illinois has held that coﬁmitteemen of political parties are
not public officers (People v. Brady (1922), 302 1ll. 576;

Rouse v. Thompson (1907), 228 Ill. 522), it is clear that the

doctrine of compatibility will not apply.

It is therefore my opinion that‘a-committeeman of
a political party maf serve as a commissioner on a merit
commission for deputy sheriffs. There is no statutory, consti-
tutional or common law ﬁrovision prohibiting the holding of
these positions simultaneously.

Very truly yours,

ATTORNEY GENERAL




